Monique Penders
Kwaliteit, passie en een goede sfeerEigenaresse

In 1986 studeerde Monique af als
1e graads dansdocent aan de Scapino Dansacademie, Hogeschool der Kunsten te Amsterdam. De liefde voor dans zat er bij Monique al vroeg in. Als klein meisje kwam ze al vaak in de dansschool van haar tante.

Met enorm veel ervaring op zak, richtte Monique in 2003 de dansschool Dansstudio Dentro op zoals we die nu kennen, waar ze met veel toewijding een geweldig docententeam heeft samengesteld. Haar leerlingen ziet ze regelmatig hun passie voortzetten op theater- en dansopleidingen waarna ze veelal belanden in het theatervak, zoals haar eigen zoon Tommie Christiaan.

Van 1966 tot nu

Op vijfjarige leeftijd deed Monique haar eerste danspasjes op de dansafdeling van de Muziekschool in Tiel. Vanaf dat moment werd dans een deel van haar leven. Al snel volgde ze meerdere lessen per week in Klassiek Ballet en Jazzdans, en ging ze iedere zaterdag naar de dansschool van haar tante in Den Haag om te repeteren voor voorstellingen en voor de Moderne danslessen. Op haar zestiende werd ze toegelaten tot de vooropleiding van de Dansacademie in Arnhem. In deze periode reisde ze regelmatig om overal en nergens lessen en workshops te volgen, ook buiten Nederland, zoals de Pineapple Dance Studios in Londen. Na de vooropleiding stroomde ze door naar de Dansdocenten opleiding, waar ze na een jaar naar Amsterdam vertrok om haar studie te vervolgen aan de Scapino Dansacademie. In 1986 studeerde Monique af als 1e graads Dansdocent met Klassiek Ballet als hoofdvak en de specialisatie Jazz. Op haar zeventiende gaf ze haar eerste dansles en is daar nooit meer mee gestopt.

1981 – Monique tijdens de moderne les op de Open Dag van de Dansacademie in Arnhem.

1978 tot nu

In 1978 is Monique begonnen met lesgeven in Klassiek Ballet aan kinderen, jongeren en volwassenen. Al snel daarna kwamen daar meerdere stijlen bij zoals; Jazzdans, Musicaldans, Modern en Improvisatie. Naast lesgeven choreografeerde ze ook dansstukken voor haar klassen voor voorstellingen en optredens.

1986 tot 2004

Direct na haar afstuderen in 1986, richtte Monique samen met haar toenmalige partner, haar eigen dansschool op in Bergen en Warmenhuizen, genaamd Krimodance. Daar werd aan ruim 200 leerlingen lesgegeven in Klassiek Ballet, Jazz en Modern. Daarnaast begon ze als dansdocent Klassiek Ballet bij Grapelli Dance Studio in Alkmaar.

1991 tot nu

Monique richtte in 1991 de moderne dansgroep Dentro & Fuera op. Een moderne dansgroep waarin Monqiue in samenwerking met de dansers zelf stukken choreografeert.

Tot 1997 choreografeerde Monique dansstukken voor Dentro & Fuera die zij uitvoerde tijdens het amateurdansfestival.

In 1996 deed Dentro & Fuera mee met het muziek/dans project Babel in de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar. Dit was in samenwerking met Stichting de Kunst.

Monique maakte in 2000 de choreografie van een dansstuk voor de Carmina Burana, een bijzondere samenwerking met het Noord-Hollands Kamerkoor onder leiding van K. Venneker, gedanst door Dentro & Fuera.

Van 1998 tot 2002 choreografeerde ze stukken voor het Amateursdanscircuit in samenwerking met Stichting de Kunst. Projecten: Dans & Beeld: When birds are crying, Dans & Ruimte: Blokski, Herinneringen: No. 5.

Van 2005 tot 2010 danste Dentro & Fuera jaarlijks mee tijdens het Festival Alkmaars Meer. Ook nam Dentro & Fuera deel aan de productie “Floris” tijdens de Karavaan.

In 2007 presenteerde Dentro & Fuera voor het eerst hun eigen avondvullende voorstelling Elementen. Daarna volgenden de producties Hit & Run, Vrijheid, Together en The Silver Lining.

Dentro & Fuera heeft sindsdien tijdens diverse festivals en evenementen gedanst, zoals Breaking The Waves, KUUB Festival, Alkmaars Eigenste en Opening van Filmhuis Alkmaar.

1993 tot 2001

Als freelance choreograaf voor O.S.G. Willem Blaeu in Alkmaar maakte Monique jaarlijks choreografieën voor grote musicals met een groep leerlingen van O.S.G. Willem Blaeu. Deze producties werden altijd groots uitgevoerd en bezorgden bij de leerlingen een enorm en bijzonder gevoel van saamhorigheid.

Producties: West Side Story, Jesus Christ Superstar, Hair, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Starlight Express, Saucy Jack and the Space Vixens, Chess 2000, Grease.

2000 tot 2008

Omdat de producties op O.S.G Willem Blaeu zo’n groot succes waren werd, samen met Okke C. Emmens en Stefan Terpstra, Stichting Kosmo Theater Produkties opgericht. Kosmo Theater Produkties bracht jaarlijks een grote musical ten tonele met jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Producties: Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar, Jekyll & Hyde, Fame, West Side Story, Pink, The Sparkling Diamond, Al Die Jazz.

Van 2002 tot 2007  werd er ook jaarlijks een kleine musical uitgevoerd in verschillende kleine theaters in Noord-Holland. Producties: I Love You, You’re Perfect, Now Change, Honk, WAR, Romeo & Julia, Saucy Jack’s.

2003 tot nu

Sinds 2003 is Monique oprichtster en eigenaresse van Dansstudio Dentro in Alkmaar. Dansstudio Dentro is inmiddels uitgegroeid tot een professionele all-round dansschool voor amateurs, semi-professionals en professionals.

Tot 2005 heeft Monique gewerkt als Docent Musicaldans bij Artiance Centrum voor de Kunsten in Alkmaar.

2004 tot 2011

Deze periode heeft Monique veel dansworkshops gegeven aan scholieren van middelbare scholen en studenten van MBO en HBO opleidingen. Deze lessen gingen vaak gepaard met dansgeschiedenislessen, theaterbezoeken en presentaties.

2009 tot nu

In 2009 is Monique een eigen theaterzaal begonnen in Dansstudio Dentro, compleet met zaallicht en spotlights, geluid, zwarte achtergrond, tribune en foyer. Dit theaterzaaltje bleek multi-inzetbaar en sindsdien spelen zich er de meest spetterende, intieme en bijzondere voorstellingen af.

Met de komst van een eigen theater, en de mogelijkheden daarvan, is de Spelklas geboren. Jaarlijks speelt een groep kinderen hun voorstellingen in het Dentro Theater. Producties: Alfred Jodokus Kwak, De avonturen van Pippi Langkous, Peter Pan, Aladdin, Jungle Book, Alice in Wonderland, Sjakie en de Chocoladefabriek, Belle en het Beest, Matilda.

2010 tot nu

Sinds 2010 organiseert Monique jaarlijks een project waarin en groep dansers gaat werken met een professionele danser/choreograaf. Deze gastdocent werkt in een korte periode met de groep toe naar een uitdagende moderne dansvoorstelling. Zo is er al meerdere projecten samengewerkt met Winston Arnon (bekend als ex-danser van Conny Janssen Danst) en Spikey Lee Claessens (bekend van So You Think You Can Dance).

2013 tot nu

Vanaf 2013 organiseert Monique jaarlijks het Musical Gala. Een feestje aan het eind van het dansseizoen met allerlei musicalnummers. In de voorstelling wordt gezongen en gedanst door leerlingen, oud -leerlingen én bekende musical artiesten.

Een andere bijzondere voorstelling die sinds 2013 plaatsvindt is het Openluchttheater (een moderne dansvoorstelling) dat elk jaar plaatsvindt op een prachtige plek in de Oudorperpolder. Deze voorstelling wordt gedanst door diverse groepen moderne dansers van Dansstudio Dentro.

2014

Als mede-oprichtster van Stichting Dentro organiseerde Monique, samen met Danjella Wolven, in 2014 het kunstproject Dance Exposed, waarin bijzondere samenwerkingen plaatsvonden tussen (beeldende) kunstenaars en dansers. Dit evenement vond plaats in HAL25 in Alkmaar.

2014 tot nu

Toen in 2014 Radio 538 for War Child naar Alkmaar kwam, begon Dansstudio Dentro met een nieuwe traditie: Goededoelendag. Eens per jaar zetten honderden dansers zich in voor het goede doel.

DO YOU LIKE US? SHARE IT!